Search

Джуренец Куест 2017

Съботният ден на 17- ти юни в община Своге бе белязан от провеждането на състезанието по високопланинско колоездене „Джуренец Куест“. Велосипедната надпревара се проведе в района на село Батулия и изправи в настървена битка, както професионални колоездачи, така и любители на този спорт. Състезанието се провежда за втора поредна година под патронажа на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов в партньорство с велоклуб „Велокрация“- Своге  и е част от инициативата на общинското ръководство и на екип от съмишленици за превръщане на общината в атрактивна дестинация за спорт, туризъм и отдих.  Състезанието е в дисциплина „Cross Country“ и събра в село Батулия колоездачи от цяла България, представители на различни вело-клубове. На старта в местността около паметника на майор Томпсън в 10:30ч. се включиха 63-ма състезатели от различни възрастови групи и с различен опит в подобен тип мероприятия, още 10 тестваха трасето без състезателни номера. Те премериха сили в три категории- „Младежи“/ 14-18 години/, „Жени“/ 18+/ и „Мъже“/ 18+/. Маршрутът премина през три чек- пойнта, а целта бе покоряването на връх Джуренец /1397м./. Дори лошите метеорологични условия и разразилите се бури не отказаха състезателите по пътя за голямата победа. Дъжд, кал, гръмотевици и светкавици бяха техни верни спътници.
Състезанието откри инж. Валентин Михайлов – заместник-кмет на Община Своге като пожела успех на колоездачите. Специални гости бяха г-н Чолаков – секретар на „Български колоездачен съюз“, г-н Илия Богданов – председател на сдружение „Българско колоездене“. Генерален спонсор на тазгодишния „Джуренец Куест“ бе Mtel. Състезанието се проведе и с подкрепата на „Drag – България“, които осигуриха гуми и компоненти за поправка на велосипедите, „Mondelez- International“, благодарение на които всички подхапнаха сладки изкушения. Медийни партньори – „Espresso News“ и „MTB-BG.COM“, на които изказваме специални благодарности за цялостното медийно отразяване и подкрепа.
За доброто настроение на гости и публика от общината се грижеха момчетата от рок-банда „Disturb“, които на живо изсвириха едни от най- легендарните рок парчета на всички времена.
Награждаването и съобщаването на големите победители извършиха г-жа Нина Копринджийска и инж. Валентин Михайлов – заместник-кметове на Община Своге. Те връчиха на класиралите се на първо, второ и трето място в трите категории купи, медали, грамоти и парични награди, осигурени от Община Своге. Сладката победа поляхме и с бутилка шампанско. Първенец сред мъжете стана Борислав Йорданов – 31 год.с време 1:45:49 сек. На почетната първа стълбичка в категория „Жени“ се изкачи Василена Радева – 34 год. с време 3:00:10 сек. Голямата награда сред младежите пък взе Атанас Фотев – 18 год., който успя да премине през трасето за 1:50:57 сек. Организаторите бяха подготвили и томбола с впечатляваща награда. С чисто нов велосипед от „Джуренец Куест“ 2017 си тръгна Милица Георгиева. Допълнителни две награди бяха връчени на Стефан Кюмюрджиев на 11 години, който получи специално изработена статуетка за „Най- млад състезател“ и Данчо Антов на 58 години – „Най- възрастен състезател“.

Related posts